banner3

Yönetim Kurulunda Kadın Derneği'nin beşinci dönem lansmanı

Türkiye’de yönetim kurullarında daha fazla kadının rol almasını sağlamak hedefiyle çalışmalarını yürüten Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD) Mentorluk Programının 5. dönemi, Esma Sultan Yalısı'ndaki lansmanla başladı. YKKD Danışma Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, YKKD Eş Başkanları Hande Yaşargil ve Burçak Güven’in ev sahipliğinde 20 Aralık gecesi gerçekleşen lansman toplantısında mentor-menti eşleşmeleri açıklandı.

GÜNDEM 24.12.2021, 11:38
Yönetim Kurulunda Kadın Derneği'nin beşinci dönem lansmanı

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek ve yönetim kurullarında daha fazla kadının yer almasını sağlamak amacıyla çalışan YKKD’nin, 10 yıldır sürdürdüğü mentorluk programında beşinci dönem heyecanı başladı. 20 Aralık akşamı Esma Sultan Yalısı'nda yapılan tören, Türkiye’nin önde gelen iş liderlerinin katılımıyla gerçekleşti.

Yönetim Kurulunda Kadın "Şirketler Arası Mentorluk ve Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği Sertifika Programı"nın beşinci döneminde; 68 menti, 18 ay boyunca kendilerini yönetim kurullarında göreve hazırlayacak, iş dünyasının deneyimli isimleri olan mentorlarıyla eşleşti.

Programdan mezun toplam 195 lider kadının 82’si son iki yılda; 43’ü bağımsız, 52'si grup şirketi ve 59’u sivil toplum olmak üzere toplam 155 adet yönetim kurulu koltuğuna atandı. Törende bu başarının altı çizildi ve iş dünyasına yönetim kurullarına daha fazla kadın yönetici atanması çağrısı yenilendi.

Etkinlikte, YKKD Mentoru, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü’ye kurumunun bünyesindeki Yönetim Kurullarına gerçekleştirdiği ve tavsiye ettiği kadın YK Üyesi atamaları nedeniyle “Altın Mentor” ödülü verilirken, Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’a Doğtaş Kelebek Mobilya Grubu Yönetim Kuruluna atanan kadın YK Üyeleri nedeniyle teşekkür plaketi takdim edildi.

YÖNETİM KURULUNDA KADIN KONUSU LİDERLERİN MESELESİDİR 

YKKD Danışma Kurulu Başkanı Murat Özyeğin yaptığı konuşmada, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’nin Türkiye’de cinsiyet eşitliği kavramının yaygınlaşması açısından öncü bir misyon üstlendiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Bu programı toplumsal eşitlik, kapsayıcılık, çeşitlilik, sürdürülebilirlik için yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Geçen yıl dile getirdiğimiz çağrıyı takiben son dönemde Yönetim Kurullarına kadın atayan tüm kurumları ve liderleri kutluyorum. Geçen dönemin başlangıcından bu yana 82 mezunumuz toplam 155 adet Yönetim Kurulu koltuğuna atandı. 60 mentimiz ise pandemi döneminde mezun oldu. Ancak gidecek daha çok yolumuz var. Bu başarının devam edebilmesi için mevcut şirketlerin mentilerine bağımsız üyelik için izin vermesi büyük önem taşıyor. Yönetim kademesindeki cinsiyet eşitsizliğini gidermek bir kadın meselesi değil liderlik meselesidir. Dolayısıyla, bizim meselemizdir.”

KORKUSUZ KIZ HEYKELLERİMİZİ DİKMEYE DEVAM EDECEĞİZ 

Konuşmasında, Amerikan şirketlerine yönetim kurullarına daha çok kadın atamalarını hatırlatmak amacıyla New York Borsası’nın karşısına konulan Kristen Visbal'ın Korkusuz Kız Heykeli'nin hikâyesinden bahseden YKKD Yönetim Kurulu Başkanı Hande Yaşargil şunları söyledi: “Kadın ve erkek birlikte, dayanışmayla yeniden inşa edeceğimiz bir dünya mümkün mü? Bize göre evet. Yönetim Kurulunda Kadın Derneği olarak çıktığımız bu yolda kadınların tepe karar mercilerinde daha fazla rol almalarını sağlayarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini iş dünyasının en üst noktasına taşımaya çalışıyoruz. YKKD olarak kararlıyız, yönetim kurullarında cinsiyet eşitliği sağlanana kadar ‘korkusuz kız heykelleri’mizi dikmeye devam edeceğiz."

ŞİRKETLERİN TEPE YÖNETİMİNDE EŞİTLİĞİ GÖRENE KADAR DURMAYACAĞIZ 

YKKD Eş Başkanı Burçak Güven ise şunları söyledi: “Yönetiminde ve kurullarında daha çok kadın olan, kültüründe çeşitlik ve kapsayıcılığı benimsemiş kurumların performanslarının, yenilikçiliklerinin, etik yaklaşımlarının, itibarlarının ve de sürdürülebilirliklerinin daha iyi olduğu, tüm paydaşlarına ve ülkemize daha faydalı olacakları araştırmalarla nettir. Son dönemdeki atamalar bize umut veriyor. YKKD'nin oluşturduğu eğitimli, sertifikalı, güçlü aday havuzunun kurumlar tarafından tercih edilmesinden gurur duyuyor, her geçen gün bu çeşitliliğin yaratacağı değerin daha iyi anlaşılacağına kuvvetle inanıyoruz.” Güven, Türkiye’nin ekonomisini şekillendiren şirketlerin tepe yönetimlerinde eşitliği görene kadar durmayacaklarını sözlerine ekledi.

YENİ DÜNYANIN YENİ BİR AKIL SETİNE İHTİYACI VAR 

YKKD Başkan Yardımcısı Arzu Aslan Kesimer ise görüşlerini şu sözlerle ifade etti: “Yeni dünyanın yeni bir akıl setine ihtiyacı var. Masanın etrafında daha farklı seslere, ezberleri bozan seslere ihtiyaç var. Bu da ancak çeşitlilikle olur. En tepe karar noktalarında çeşitlilik... Kadın ve Erkek aklının eşit oranda temsili... Bu noktaya varana kadar azimle çalışmaya devam edeceğiz.”  

Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’nin mentorluk programı lansmanı, beşinci dönemde eşleşen tüm mentor ve mentilerin toplu fotoğraf çekimi için sahnede bir araya gelmesiyle sona erdi.

Yorumlar (0)
16°
kapalı