banner3

“Türkiye’nin kahraman kadınları”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye’nin Kahraman Kadınları" programına katıldı.

GÜNDEM 18.03.2020, 21:09 22.03.2020, 11:51
“Türkiye’nin kahraman kadınları”

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ve dünyanın tüm kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü tebrik ederek şehit annelerine, eşlerine ve çocuklarına sevgi ve saygılarını sunduğunu söyledi.

Şehitliğin önemini dile getirerek şehitlerin geride bıraktıkları emanetlerine devlet ve millet olarak en iyi şekilde sahip çıkmaya çalıştıklarını, bu konuda oldukça güçlü bir sistem kurduklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ülkenin, milletimizin her bir ferdinin özellikle de şehitlerimizin ailelerinin, annelerinin, babalarının, eşlerinin ve çocuklarının dualarıyla ayakta durduğuna tüm kalbimle inanıyorum” dedi.

“KADINI İNSAN DEĞİL META OLARAK GÖREN HİÇBİR TOPLUMUN GELECEĞİ AYDINLIK OLAMAZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde olduğu gibi bugün de tüm dünyada ve Türkiye'de kadın meselesinin enine boyuna konuşulacağını, tartışılacağını belirterek, “İlk insandan beri insanlığın yarısı erkek, yarısı kadındır. Bunlardan hangisini çıkartırsanız çıkartın, geriye insanlıktan eser kalmaz. Annelerimize, kız kardeşlerimize, eşlerimize, kız evlatlarımıza, tüm kadınlarımıza göstereceğimiz saygı, muhabbet aslında tüm insanlık adınadır. Dolayısıyla erkek olarak kendimiz için ne düşünüyor, istiyor ne bekliyorsak kadınlar için de aynı duygular içinde olmamız gerekiyor” diye konuştu.

Kadını insan değil, meta olarak gören, sırf cinsiyetinden dolayı zulüm eden hiç bir toplumun geleceğinin aydınlık olamayacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, temel haklar dışında insanların tamamını tornadan çıkmış gibi tek bir ölçü ile değerlendirmenin, eşitlikçi değil, zorba, faşizan, sapkın bir yaklaşım olacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kökeninden, inancından, konumundan dolayı ezilen, horlanan, dövülen, sürülen hatta öldürülen milyonlarca insanın yürekleri yakan trajedisi karşısında üzüntülü olduklarını vurgulayarak afetlerden savaşlara, kıtlıklardan toplumsal kargaşalara kadar her krizin en ağır faturasını çocuklarıyla birlikte kadınların ödediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de uzun yıllardır süren insani krizin yol açtığı yıkıntılara bakıldığında, altında çoğunlukla kadınların ve çocukların kaldığını, evlerinden edilen insanların sığındığı kamplarda aynı manzaraların yaşandığını, Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin büyük bir bölümünün de yine kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirtti.

“VİCDANI NASIR TUTMUŞ DÜNYANIN 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NÜ KUTLAMASI RİYAKÂRLIKTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 1,5 asır önce ABD'de yaşanan bir grev sırasında hayatını kaybeden kadın işçiler anısına 1977 yılında bugüne 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlandığı hatırlatarak, “Kadınların sorunlarına dikkat çekmeyi gaye edinen bugünün, günümüzdeki yaşanan krizler için de bir hassasiyet olmasını dilerdim. Ancak Suriye'de dokuz yıldır süren insani krizde hayatını kaybeden 1 milyona yakın insandan çok önemli bir bölümü kadın ve çocuk olduğu hâlde, bu konuya kimsenin güçlü bir şekilde dikkat çektiğini görmedik, duymadık, bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Avrupa kapılarına dayanan yüz binlerce insan içindeki kadınlara yapılan eziyetleri, önlerine dikilen tel örgüleri, dövülerek, vurularak geri gönderilme çabalarını da kimsenin kınamadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “O üç, beş yaşındaki yavruları görüyorsunuz. Yunanistan sınırına giderken, tarlalar içinde ekranlarda izlemişsinizdir. Düşe kalka o üç yaşındaki yavrunun nasıl sınıra doğru yürüdüğünü herhâlde izlemişsinizdir. Ben, torunuma da onu gösterdim. Bak dedim senin gibi, düşüyor, kalkıyor. Niye biliyor musun dedim? O kötü amcalardan kurtulmak için. Ortada böyle bir zulüm var. O da bana soruyor. 'Bunlar kötü amcalar mı? Evet oğlum bunlar kötü amcalar. Bunu yaptılar. İnanın ellerinden gelse, onları bile süngülerler. Bunlarda vicdan yok, bunlarda insaf yok, bunlarda insanlıktan nasibini almak yok.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan’a seslenerek, “Ey Yunanistan, bu insanlar sende gelip kalmayacak. Senden gelip geçecek ve Avrupa'nın bir başka ülkesine geçecek. Niye rahatsız oluyorsun? Biz size dedik. Bak bu böyle giderse, biz bu kapıları açacağız. Siz inanmadınız. Ey Yunanistan, şimdi sana da sesleniyorum. Sen de kapılarını aç ki bu yükten kurtul. Gitsinler Avrupa'nın diğer ülkelerine. Bu işin başka çıkışı yok. Adil bir yük paylaşımı diyorsak, bu adil yük paylaşımına biz de ortak arıyoruz. Şu anda bizde hâlâ 3,5 milyon mülteci var” değerlendirmesinde bulundu.

Vicdanları nasır tutmuş dünyanın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamasının riyakârlık olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütünün katlettiği kadınları, çocuk yaşta ailelerinden kopartarak, her türlü istismarı yaptığı ve ölüme sürdüğü kız çocuklarını görmeyenlerin 8 Mart kutlaması yapmasının da riyakârlıktan öte bir durum olduğunun altını çizdi.

“TÜM MEVZUATIMIZDA KADINLARIN HAKLARINI KORUMAYA YÖNELİK DÜZENLEMELER YAPTIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Diyarbakır'da HDP'nin kapısı önünde gözleri yaşlı annelerin altı ayı aşkın bir zamandır dağa kaçırılan yavrularını beklemelerini acaba dünya kadınlar gününü kutlayanlar gelip de oralarda bu anneleri ziyaret ettiler mi? Etmediler. Onlar da edecek zaten yüz de yok. Onların etmelerinin de bazı şartları var. Hep onlar o şartların oluşmasını beklerler” dedi.

Filistin’de de kadınların, kız çocuklarının İsrail’in zulmüne maruz kaldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sokakta yürüyen kız çocuklarını kurşunlayan, her fırsatta masum insanların üzerine dipçikle köpekle gazla saldıranları görmezden gelen bir dünya için söylenecek söz bulmakta zorlanıyoruz. İsrail aynısını orada yapmıyor mu? aynısı   yapıyor. O anneleri yerlerde nasıl sürüklediğini görmüyor muyuz? Onları yavrularına sarılayım derken, onları yerlerde nasıl sürüklediklerini görmüyor muyuz? Ama ne diyorlar. 'İsrail'e bu kadar acaba sizler ifadelerde bulunursanız bu ilişkiler noktasında pek hayra alamet olmaz' Biz şu anda hakla beraberiz batılla değil. Bunu bir defa iyi ayırt etmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu.

“Kadın bedenini şatafatlı ambalajlar altında köle ticaretinden daha beter bir şekilde metalaştıran 8 Mart'ı da aynı amaçla kullanmasındaki ironiyi de sizlerin takdirine bırakıyorum” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ağızlarından kadın haklarını düşürmeyenlerin,  inançlarına uygun şekilde giyinmek, yaşamak isteyen kadınlara hayat hakkı tanınmaması karşısında sergiledikleri suskunluğu da bu tabloya ilave etmemiz gerekiyor.  Kadını insandan bağımsız müstakil bir varlık olarak konumlandırma çabalarının vardığı yer işte burasıdır. Ne zaman ki 8 Mart'ı sadece belirli bir kesimin değil, tüm kadınların meselelerinin konuşulduğu bir tarih hâline getirirsek işte o zaman gerçek kadınlar gününe dünyada kavuşmuş olacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde gerçekleştirdikleri reformlar arasında kadınların meselelerinin çözümüyle ilgili olanların çok önemli bir yer tuttuğuna değinerek, Anayasa, kanunlar ve tüm mevzuatta kadınların haklarını korumaya, ayrımcı uygulamaları ortadan kaldırmaya yönelik çok ciddi düzenlemeler yaptıklarını, aile yapısının korunmasını özel önem verdiklerini, kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda etkin tedbirler aldıklarını anlattı.

“MİLLETİMİZİ KADINIYLA ERKEĞİYLE BİR BÜTÜN OLARAK BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE HEDEFİMİZE ULAŞTIRACAĞIZ”

Kadınların iş hayatında giderek daha fazla yer almasının Türkiye'yi zayıflatan değil, tam tersine güçlendiren bir gelişme olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstihdamdaki kadın oranı 2002'den 2019'a kadar yüzde 45'e yakın artarak 9 milyon sınırına dayanmıştır. Böylece kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 27,9'dan yüzde 34,9'a, toplam istihdamdaki kadın oranı yüzde 25,3'ten yüzde 28,8'e yükselmiştir” bilgisini paylaştı.

İş hayatında yer almak isteyen kadınlar için doğum izinlerinden kreşlere kadar her alanda gereken düzenlemeleri yaptıklarını, eğitim-öğretimde kız çocuklarıyla erkek çocukları arasında hiçbir fark kalmadığını, kadınların siyasal hayata ve karar alma mekanizmalarına katılımı Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesine ulaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Meclisimizdeki 600 milletvekilimizden 104'ünün kadınlardan oluşması yeterli değilse de önemli bir orandır. Üniversitelerde ve bankacılık sektöründe kadın oranı erkekleri geride bırakmıştır” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “mutlu kadın, uyumlu aile, müreffeh toplum” hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdüreceklerine vurgu yaparak, aile merkezli kadın ve erkek açısından adil ve uyumlu bir toplum yapısını geleceğin teminatı olarak gördüğünü, sürdürülebilir kalkınmanın yolunun buradan geçtiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimizi kadınıyla erkeğiyle bir bütün olarak büyük ve güçlü Türkiye hedefimize ulaştıracağız. Bu konuda desteğinizi bekliyoruz.  Aksi takdirde kadın elinin değmediği her iş gibi bu gayretimizde eksik kalır, aksar, hedefine ulaşmaz. Türkiye'nin kadınlarına güvendiğimiz için sürekli hedef büyütüyor, mücadele çıtasını yükseltiyoruz” diye konuştu.

“KÜRESEL DÜZEYDE OLDUĞU GİBİ BÖLGEMİZDE DE TARİHÎ BİR DÖNÜŞÜM YAŞANIYOR”

“Küresel düzeyde olduğu gibi bölgemizde de tarihî bir dönüşüm yaşanıyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu sürecin tam merkezinde yer aldığını, hedeflere ulaşmanın yanı sıra bölgedeki insani krizleri çözmenin ve istikrarı sağlamanın mücadelesini verdiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Belçika’da Avrupa Birliği’nin yetkilileriyle bir toplantıya katılacağını ve temennisinin daha farklı neticeler alarak Belçika’dan dönmek olduğunu belirterek, “Avrupa Birliği ile yaptığımız anlaşmanın kendi tarafımıza düşen yükümlülüklerini yerine getirdik. Buna karşılık Avrupa Birliği oyalamaya dönük ve sözünü etmeye bile değmeyecek birtakım katkılar dışında taahhütlerini yerine getirmemiştir. Şimdi bu yeni ekiple görüşüyoruz. Bu yeni ekiple inşallah farklı neticeler elde ederiz” dedi.

Türkiye’nin misafir ettiği 4 milyonu bulan sığınmacıya 40 milyar doların üzerinde harcama yaptığını ancak Avrupa Birliği’nden sadece 3 milyar avro geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “İdlib’de son dönemde yaşanan gelişmelerin ardından aslında çok önceden atmamız gereken bir adımı attık. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Cenevre Sözleşmesi ve diğer uluslararası anlaşmalara uygun şekilde ülkemizdeki yabancılara diledikleri yerlere gidebilme imkânını tanıdık. Yunanistan karadan ve denizden topraklarına yönelen sığınmacıları döverek, öldürerek, işkence ederek, denizde botlarını delip boğmaya çalışarak durdurma yoluna gidiyor. Bu insanlık dışı eylemlere karşı kimse sesini çıkarmıyor, hatta tam tersine Yunanistan’ı destekliyorlar. Bu durum bize merhum Mehmet Akif’in şu mısralarını hatırlatıyor: ‘Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar’ Türkiye olarak bu vahşeti tüm uluslararası platformlarda gündeme getirmeye ve mazlumların hakkını savunmaya devam edeceğiz.”

“TÜRKİYE’NİN SURİYE TOPRAKLARINI İŞGAL VE İLHAK ETMEK GİBİ BİR AMACI ASLA OLMAMIŞTIR”

Suriye’deki sorunun daha kapsamlı ve sonuç alıcı adımlarla çözülebileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bölgede attığı adımlar olmasaydı Suriye’de bugüne kadar hayatını kaybeden 1 milyon sivil sayısına İdlib’de en az bir bu kadarının daha katılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sığınmacı akınını durdurmak ve rejimin ülkemiz topraklarını da hedef alan azgınlığının önüne geçmek için İdlib’de daha aktif bir askerî pozisyon almak mecburiyetinde kaldık. İdlib’deki durumun rejimin saldırganlığı yanında Rusya’nın bölgenin statüsüne ilişkin ısrarlı tutumu sebebiyle giderek tırmanma eğilimi göstermesi üzerine diplomatik çözüm arayışlarımızı da hızlandırdık” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’nin Suriye topraklarını işgal ve ilhak etmek gibi bir amacı asla olmamıştır” vurgusunda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye halkının kendi toprakları ve özgürlüğü için rejime ve terör örgütlerine karşı verdiği mücadeleyi desteklediklerini belirtti.

“BİZİM TEK GAYEMİZ; İDLİB’DEKİ İNSANİ KRİZİ OLABİLECEK EN HIZLI VE ETKİN ŞEKİLDE ÇÖZÜME KAVUŞTURMAKTIR”

“Ülkesinin üçte biri PKK-YPG terör örgütünün işgali altında olan bir rejimin tüm gücünü ve imkânlarını İdlib gibi küçük sayılabilecek bir bölgeye yöneltmesi derdin başka olduğunu gösteriyor” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye olarak İdlib’de fiilen operasyon sürdürdüğümüz son bir ay içerisinde 34’ü Leyle-i Regaip’te olmak üzere toplam 59 şehit verdik. Buna karşılık rejimin 3 bin 400 unsurunu etkisiz hâle getirdik. Ayrıca rejimin üç uçağını, sekiz helikopterini, sekiz hava savunma sistemini, 156 tankını, 108 top, obüs ve çok namlulu roketatarını, 24 zırhlı aracını, 49 doçkasını ve doçkalı pikabını, 99 askerî aracını, 10 mühimmat deposunu, iki havaalanını da imha ettik. Elbette bizim amacımız, ne daha çok insan öldürmek ne de daha çok araç-gereç imha etmektir. Bizim tek gayemiz; İdlib’deki insani krizi olabilecek en hızlı ve etkin şekilde çözüme kavuşturmaktır. Bağcıyı dövmenin değil üzüm yemenin peşinde olduğumuz için de diplomatik çözüm yollarını sürekli zorladık. Rusya ile Perşembe günü vardığımız uzlaşmanın gerisinde işte böyle bir arka plan vardır. İdlib halkının can emniyetini ve Türkiye’nin sınırlarının güvenliğini sağlayacak her çözüm bizim için ehvendir, kabul edilebilirdir. Moskova’da vardığımız anlaşmanın da bu hedeflerimize hizmet edeceğini umuyorum.”

Bahar Halkanı Harekâtı bölgesinin sağı ve solundaki yerlerle ilgili verilen sözlerin tutulmaması hâlinde Türkiye’nin buraları kendi yöntemleriyle temizleme hakkını saklı tutulduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölücü terör örgütü bu ülkedeki varlığını tamamen sona erdirene kadar, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği tamamlanmış olamayacak. Türkiye’dekiler başta olmak üzere rejimden kaçarak evlerini terk eden tüm Suriyeliler yerlerine dönmedikçe Suriye’de kalıcı huzur sağlanamaz. Rejimin İdlib’de sükûnun sağlanması ile Rusya ile yaptığımız anlaşmayı bozması hâlinde bir daha şiddetli bir şekilde bu zalimlerin üzerine gideceğiz; bunun da bilinmesi lazım” uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ederek bitirdi.

Yorumlar (0)
22°
hafif yağmur