Korona, çalışma yöntemlerini değiştirdi

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Güney Marmara Yönetim Kurulu Başkanı Barış Gül, Koronavirüs sebebiyle değişen çalışma hayatına dair açıklamalarda bulundu. Gül, işverenin çalışma hayatının devamlılığı için uygulayabileceği birçok yöntem olduğunu hatırlattı.

GÜNDEM 12.04.2020, 02:10 24.04.2020, 03:26
Korona, çalışma yöntemlerini değiştirdi

Salgının hızlı şekilde yayılmasının önlenmesi bakımından uzmanlar tarafından önerilen ilk uygulamanın sosyal izolasyon olduğunu vurgulayan Gül, bu anlamda uzaktan çalışma modeline geçilebileceğini ifade etti.

UZAKTAN ÇALIŞMA YÖNTEMİ

İş Kanunu’nun uzaktan çalışmaya imkân verdiğini söyleyen Gül, “Ancak normalde işyerinde çalışan bir işçinin evden/uzaktan çalışmaya geçmesi, iş sözleşmesinde esaslı değişiklik anlamı da taşır. Dolayısıyla bu değişikliğin işçi ve işverenin ortak kararı ile alınmalıdır. İşveren tarafından sözleşmenin tek taraflı olarak evden/uzaktan çalışmaya çevrilmesi halinde, işçi 6 gün içerisinde bu değişikliği kabul etmediğini belirtebilir. Değişiklik işçiyi bağlamayacaktır. Aynı süre içerisinde işçi herhangi bir itirazda bulunmaz ise evden/uzaktan çalışma sözleşmesi sağlanmış olacaktır.Evden/uzaktan çalışma sözleşmesine belirli bir süre sınırı oluşturulabilir. Süre sonunda normal çalışma durumuna dönüş sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

YARIM ÜCRET UYGULAMASI

Diğer bir yöntemin de ‘Yarım ücret uygulaması’ olduğunu söyleyen Gül şöyle devam etti: “Koronavirüs hastalığının yayılması ve durumun ağırlaşması, olağanüstü hal ilan edilmesi, sokağa çıkma yasağı gibi sınırlayıcı önlemler alınması, çalışanların işyerine gelememesi, hammadde veya ara malların tedarik edilememesi dolayısıyla işyerlerinde mal ve hizmet üretimin durması durumunda çalışanlara, ücret ödeme yükümlülüğü 1 hafta süreyle yarım ücret şeklinde ödenerek yerine getirilecektir. Üretimin durma süresi 1 haftayı aştığında ise iş akdi askıya alınmış sayılacaktır. İş akdinin askıya alındığı süre zarfında işveren tarafından SGK primlerinin ödenmesi zorunluluğu bulunmamakta, prim ödemesi işverenin inisiyatifine bırakılmaktadır.”

KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI

Üçüncü bir yöntem olarak ‘Kısa Çalışma Uygulaması’ndan bahseden Gül, “Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az 4 hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde 3 ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır” diye konuştu.

YILLIK İZİNLERİN KULLANDIRILMASI

‘Yıllık izinlerin kullandırılması’ uygulamasının da yapılabileceğini belirten Gül, sözlerini şöyle noktaladı: “Yıllık Ücretli İzin işverenin yönetim yetkisi kapsamında çalışanlara tek taraflı olarak kullandırılabilir. Bu uygulamanın gerçekleştirilmesi için çalışanın onayına ihtiyaç bulunmamaktadır. Ancak bu durumda yıllık izin süresine ilişkin ücretin çalışana peşin olarak ödenmesi gerekir. Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 10. Maddesi gereğince, Nisan ve Ekim ayları arasında toplu izin uygulaması yapılabilmektedir, İşbu toplu izin Nisan ayı başından itibaren yasal olarak kullanılabilir ayrıca bu sırada bütün iş alanları dezenfekte etme işlemleri yapılabilir. Somut olayda koronavirüsü ile ilgili durumunun gidişatı belirlenene kadar bütün işçilere o yılki yıllık izinleri kullandırtılabilir.”

Yorumlar (0)
kapalı