banner3

Kadınların söyleyecek sözü, değiştirecek gücü var

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Kadın Çalışma Grubu tarafından düzenlenen TMMOB 7. Kadın Kurultayı gerçekleştirildi.

GÜNDEM 24.10.2021, 23:53
Kadınların söyleyecek sözü, değiştirecek gücü var

Bursa Akademik Odalar Birliği Oditoryumu’nda gerçekleşen etkinliğe; TMMOB Kadın Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Fatmagül Çıra, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer, TMMOB Bursa İKK Kadın Çalışma Grubu Başkanı Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ve Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş başta olmak üzere çok sayıda akademik oda başkanı, yöneticisi ve üyeleri katıldı.

Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü’nün sunumu ve ‘Haklarımızdan, Eşitlikten, Adaletten Vazgeçmiyoruz’ ana temasıyla gerçekleşen etkinlikte konuşan TMMOB Bursa İKK Kadın Çalışma Grubu Başkanı Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, “Bizim için çok anlamlı ve güzel bir etkinlik. Mimarlar Odası başkanlığı görevimin yanı sıra böyle bir görevi de yapıyor olmak bana büyük bir sorumluluk katıyor. Ancak çok değerli de bir görev” dedi.

Şimşek, “Kadınlar olarak bazen yaşadıklarımızın ne olduğunun farkına varamıyoruz. O yüzden dayanışmada ve farkındalıklarda eksikliğimiz var. Böyle programlar buna büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu kurultayın konusu, her alanımızda, direkt hayatın ortasında var olan bir konu. Önce kendi sorunlarımızın farkında olup bununla ilgili mücadeleye girişmeliyiz. Umarım bu bir başlangıç olur ve çığ gibi büyür. Bize destek veren Büyükşehir Belediyesine, Nilüfer Belediyesi’ne, Yıldırım Belediyesine ve Şiddet İzleme ve Önleme Müdürlüğü başta olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“BİRBİRİMİZİN KURDU DEĞİL, YURDU OLDUK”

Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer de, “Hem pandemi hem ekonomik şartları göz önüne aldığımızda zor süreçlerden geçiyoruz ve bu dönemin kadınları daha fazla etkilediğini görüyoruz. Pandemiyle birlikte kadına yönelik ev içi şiddetin arttığına, kadın işsizliğinin artmasıyla kadınların kamusal alandan daha fazla uzaklaştığına şahit oluyoruz. Ne olursa olsun biz kadınlar her zaman hak arayışımıza devam ettirmeye çalıştık ve sahip olduğumuz haklara sıkı sıkı tutunduk. Birbirimizin kurdu değil, yurdu olduk. Bu güzel etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

“SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ, DEĞİŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR”

TMMOB Kadın Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Fatmagül Çıra da şunları söyledi: “TMMOB olarak 12 yıl önce düzenlenen ilk kadın kurultayından bu yana 6 adet kurultay, 4 adet de kadın sempozyumu yaptık. Bu yıl Bursa ile birlikte pek çok yerel kurultaylar yapıldı ve yapılacak. Bu yerel kurultaylardan çıkan sonuç bildirgeleri ana kurultayımızın da belliğini oluşturacağı için her bir yerel kurultayı çok önemsiyoruz. Emek veren herkese teşekkür ediyoruz.

Çıra sözlerini şöyle noktaladı: “Pandeminin tüm dünyada, kadınlar, göçmenler ve mülteciler başta olmak üzere dezavantajlı toplumsal gruplar üzerinde olumsuz etkisi çok daha fazla oldu. Ülkemizde de kadınlara, çocuklara ve hayvanlara yönelik dayak, tecavüz, taciz ve cinayetle ortaya çıkan ve ivmelenerek artan bir şiddet yaşanıyor. ‘Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var’ diyoruz. Bu süreçte tüm kadınlarla birlikte TMMOB’lu kadınlar olarak örgütlü çalışmanın toplumsal önemi bir kez daha artmıştır.”

ÖNEMLİ SUNUMLAR…

Programın akışında; Nilüfer Belediyesi’nden Psikolog Özlem Akdağ ‘Ayrımcılıkla Mücadele’, Nilüfer Belediyesi Eşitlik Birim Sorumlusu Sosyolog Merve Yalçınkaya Özdemir ‘Pandemi Sürecinde Ev/Hane İçi Şiddet’, Bursa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet İzleme ve Önleme Merkezi Müdürü Uzm. Psikolojik Danışman Füsun Serim ‘Kentsel Hizmet Sunumunda Kadının Yeri’, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nden Psikolog Nefise Ateş Demir ‘Şiddetin Psikolojik Etkileri’, Yıldırım Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlü Filiz Çilingir ‘Kadının Sosyal ve Ekonomik Hayata Katılımı’, Bursa Barosu Kadın Hakları Merkez Sorumlusu Özlem Gürgen Eldem de, ‘Uluslararası Sözleşmeler’ konu başlıklarında sunumlar yaptı. Konuşmalar ve sunumların ardından, etkinlikte emeği olanlara plaketleri takdim edildi.

Konuşma ve sunumların yanı sıra program kapsamında çeşitli tiyatro oyunları, müzik dinletileri ve halk oyunları etkinlikleri de gerçekleştirildi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bursa İl Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Grubu tarafından düzenlenen TMMOB 7. Kadın Kurultayı, forum bölümü ile sona erdi.

Yorumlar (0)
açık