banner3

“Kadına şiddet, kırmızı çizgimizdir”

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Av. Emine Yavuz Gözgeç, Meclis Genel Kurul’unda, ‘Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ hakkında konuşma yaptı.

GÜNDEM 11.04.2020, 02:09 11.04.2020, 02:16
“Kadına şiddet, kırmızı çizgimizdir”

Teklifte kadın cinayetlerinin ve cinsel saldırı suçlarının kapsam dışında olduğunu ısrarla vurgulayan Milletvekili Gözgeç, “Ben de bir kadın vekil olarak tekrar etmek istiyorum ki kadına şiddet bizim kırmızı çizgimizdir. Sadece kadına değil, çocuğa erkeğe, tüm yaratılmışlara şiddet kabul edilemez. Ancak şunu ifade etmeliyim ki tüm insanlığa, özellikle kadına karşı yapılan en kapsamlı şiddet hareketi PKK terörüdür, terör saldırılarıdır. Kız çocuklarını dağa kaçıran, onlara tecavüz eden, kadınları canlı bomba olarak kullanan, kadınları katleden PKK terör örgütüne tek söz dahi söylemeyenlerin, söyleyemeyenlerin, terör örgütlerinin sözcülüğünü yapanların kadına dair tek söz söylemeye hakları yok.” ifadelerini kullandı.

Teklifte yer alan, çocuğun yüksek yararını gözeten ve kadınlar lehine olan değişikliklerden de bahseden Milletvekili Gözgeç, “Yapılan değişikliklerle, hamile olan veya doğurduğu tarihten itibaren altı ay geçmemiş bulunan kadın şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınma imkânı getiriliyor. Yine, anne ve çocuğun yüksek yararı gözetilerek hapis cezasının infazının geri bırakılma süresi altı ay yerine, bir yıl altı aya çıkartılıyor ve böylece anne ve çocuğun ceza infaz kurumuyla daha geç karşılaşması sağlanıyor” dedi.

ÇOCUK HÜKÜMLÜLERE İLİŞKİN NELER VAR?

Çocuk hükümlülere ilişkin düzenlemelere de değinen Vekil Gözgeç, şunları söyledi: “En geç iki ayda bir sağlanan aile görüşmesi imkânı, en geç ayda bir görüşme imkânına çevriliyor. Çocuk hükümlülerin kardeşiyle de aile görüşmesi yapabilmesi imkânı var. Çocuk hükümlüler için hazırlanan tören, anma günü, doğum günlerinde çocukların ailelerinin de etkinliğe katılması imkânı getiriliyor. Eğer, yine çocuk, bir yakını olmaması nedeniyle izne çıkamıyorsa, eğitim evlerinde iznini değerlendirebilmesi, kamu kuruluşlarının gençlik kamplarına, gençlik merkezlerine katılabilme imkânı düzenleniyor. 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadın hükümlü, koşullu salıverme için geçirmesi gereken sürenin beşte 3'ünü infaz kurumunda geçirmesi hâlinde beşte 2'sinde denetimli serbestlikten yararlanabilecek. Bu hâlde de azami denetimli serbestlik süresi dört yıl olarak belirlenmiş.”

CEZASINI KONUTTA ÇEKEBİLME İHTİMALİ…

Vekil Gözgeç sözlerini şöyle noktaladı: “Özel infaz usulleri kapsamında da kadınlar ve çocuklarla ilgili düzenlemeler var. Kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları bir yıl ya da daha az süreli hapis cezasını konutta çekebilmesi, yine doğurduğu tarihten itibaren altı ay geçen ve toplam üç yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkûm olan kadınların cezasını konutta çekebilme imkânı getiriliyor. Koşullu salıverilme süresinin hesaplanması da, yine çocuklara ilişkin özel hükümler var, 15 yaşına kadar olan çocukların infaz kurumunda geçirdiği bir gün, üç gün sayılıyor. 18 yaşına kadar çocukların infaz kurumunda geçirdiği bir gün iki gün olarak sayılıyor. Çocuklar için yine önemli bir düzenleme; adli kontrol sürecinde daha iyi takip edilebilmeleri ve haklarında yapılacak iyileştirme çalışmalarının daha verimli hâle getirilmesi amacıyla rehberlik edecek bir uzman görevlendirilmesi de söz konusu.”

Yorumlar (0)
11°
parçalı bulutlu