‘Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum’

Yıldırım Belediyesi ve Bursa Teknik Üniversitesi kadınların sorunları ve çözüm önerilerinin el alındığı ‘Modern Dönemde Kadın Sorunları ve Çözüm Önerileri’ çalıştayı düzenledi.

GÜNDEM 13.03.2022, 01:26
‘Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum’

Yıldırım Belediyesi, Bursa Teknik Üniversitesi ile birlikte ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ dolayısıyla kadınların sorunlarına dikkat çekmek amacıyla ‘Modern Dönemde Kadın Sorunları ve Çözüm Önerileri’ konu başlıklı ‘Kadın Çalıştayı’ düzenledi. Çalıştaya Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın yanı sıra Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muhammer Doğan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu kurumları çalışanları ve basın mensupları katıldı. 120 kişinin katılımıyla ortak bir dil ve akıl içerisinde tüm paydaşlarla, kadınların karşılaştıkları sorunların 8 ana başlıkta tespit edildiği ve çözüm yollarının bulunmasına yönelik çalışma yapıldığı program sonunda hazırlanacak rapor ile Bursa Teknik Üniversitesi ve Yıldırım Belediyesi, ilerleyen süreçte her gündem maddesi için ayrı bir çalışma başlatacak.

“KADINLARIN ROLÜNÜ GÜÇLENDİRİYORUZ”

Kadınlara yönelik hizmet ve projeleri önemsediklerini belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “İnsanı, aileyi ve koca bir kenti mutlu etmenin yolu da kadından geçer. Kadına dokunmak çocuğa dokunmaktır. Kadına dokunmak kocaya, aileye, kente dokunmaktır. Bir kenti güzel ve yaşanabilir kılan kadınlardır. Bu bilinç ve inançla, 3 yıldır kadınlarımız için çalışmalar yürütüyoruz. Kadının ekonomik ve sosyal yaşam içindeki rolünü güçlendirmek için birbirinden kıymetli çalışmaları hayata geçirdik. Göreve geldiğimiz de kadın spor merkezleri hayata geçirdik. Kadınlara özel, spor yapabilecekleri, sağlıklı yaşam ve beslenme dersleri alabilecekleri, sosyalleşebilecekleri spor merkezlerinden şu ana kadar 25 bin kadınımız istifade etti. Mevcutta 3 adet olan kadın spor merkezlerimizin sayısını inşallah yılsonuna kadar 6’ya çıkaracağız. Kadınlarımıza özel yüzme eğitimlerimiz ve programlarımız var. Yaz aylarında yaklaşık 15 bin kadınımız kendilerine özel olarak ayrılmış havuzlardan yararlanıyor” dedi.

22 KADIN GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ

Kadınların meslek öğrenmeleri, istihdama katılmaları ve ekonomik açıdan güçlenmeleri için kadın girişimcilik merkezleri kurduklarını ifade eden Başkan Oktay Yılmaz, “Merkezlerde, kadınlarımıza meslek öğretiyoruz ve ev ekonomilerine katkı sağlamaları için imkân oluşturuyoruz. Şu an için sayısı 22 olan Kadın Girişimcilik Merkezlerimizde; kadın giysi dikimi, iğne oyası, salon takımları, ev tekstili, geleneksel el nakışları, bindallı dikimi, tül perde dikimi, örgü yapımı ve halı dokuma gibi mesleki eğitimler veriyoruz. Kadınlarımıza nefes olan, güç veren bu merkezlerimizin sayısını da hızla artırmaya devam edeceğiz. Bunun yanı sıra kadın girişimciliğin desteklenmesi için kadın kooperatiflerinin kurulmasına öncülük ediyoruz. Şu ana kadar 4’ü tarımsal 4’ü ticari olmak üzere toplam 8 kadın kooperatifinin kurulmasına öncülük ettik. Bu kooperatiflerin büyümesi ve gelişmesi için de elimizden gelen desteği vermeye devam ediyoruz. Yine kadınlarımızın istihdamına katkı sağlamak için Sosyal İnovasyon Merkezi’mizde mesleki kurslar düzenliyoruz. Meslek öğrenen kadınlarımızın işe yerleşme süreçlerini de belediye olarak biz yürütüyoruz. Tüm bu çalışmalar ve İş Kur Müdürlüğümüzle ortak yürüttüğümüz projelerin neticesinde sadece son 1 yılda 4 bin 582 kadınımızın istihdamını sağladık” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’YE IŞIK TUTACAK”

Yıldırım Belediyesi olarak kadın çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Başkan Yılmaz, “Yıldırım Belediyesi olarak paydaşlarımızın katılımıyla ve çok kıymetli rektör hocamızın, akademisyenlerimizin destekleriyle çok önemsediğim kadın çalıştayını düzenliyoruz. Bu çalıştay hem bizim bundan sonraki kadın çalışmalarımıza rehberlik edecek hem de buradan çıkan sonuç kadın meselesine daha geniş ve doğru bir perspektiften bakmamıza olanak sağlanacak. İnanıyorum ki buradan çıkacak sonuç, sadece Yıldırım ya da Bursa için değil, tüm ülkemiz için ışık olacaktır. Çalıştay masalarına Devlet Hatun, Özgecan Aslan, Zübeyde Hanım, Nene Hatun, Müzeyyen Senar, Songül Yakut gibi önemli isimlerin verilmesi de anlamlı bir davranış olmuş. Çalıştayımıza katkı sunan Başta Bursa Teknik Üniversitesi Rektörümüz olmak üzere tüm akademisyenlerimize, çalışma arkadaşlarımıza ve değerli katılımcılara teşekkür ediyorum. Bu vesile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ediyorum” dedi.

ÖNEMLİ BİR ADIM ATILACAK

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında geçmişten günümüze kadınların çeşitli alanlarda karşılaştıkları sorunların değerlendirileceği ve çözüm önerilerinin geliştirilerek sunulacağı Kadın Çalıştayı’ndan çıkan sonuçların faydalı olmasını dileyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, “Bu çalıştay ile bir kız evlat, bir eş, bir kız kardeş, bir anne olarak temelinde insan haklarına dayanarak hem siyasi hayatta hem de sosyal hayatta toplum bilincinin artması ile de kadınların dünyadaki öneminin ve yerinin netleşmesi için önemli bir adım atılmış olacaktır. Kadın Çalıştayı’nın başarılı geçmesini, ülkemiz için daha aydınlatıcı sonuçlar çıkmasını ve herkes için faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi. Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. İpek Beyza Altıparmak ‘Çalışma Hayatında Kadın’, Doç. Dr. Melda Medine Sunay ‘Kadın Olmak ve Çoklu Dezavantajlılık’, Dr. Öğretim Üyesi Selda Adiloğlu ‘Göç ve Kadın’, Uzman Psikolog Cihat Kaya ‘Kız Çocuklarının Kendilik Gelişimlerinde Baba Faktörü’ konu başlıkları üzerinde düzenlenen panel ile katılımcıları bilgilendirdi.

Yorumlar (0)
17°
açık