Kanser hastalarına Korona uyarıları

Özel Medicana Bursa Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Avcı, kanser hastalarının korona virüsten nasıl korunabileceği ile ilgili önerilerini paylaştı.

GÜNDEM 01.04.2020, 00:38
Kanser hastalarına Korona uyarıları

Kanser halen dünyada en önemli ölüm nedenleri arasındadır. Kanser hücreleri vücudumuzda her an oluşmaktadır ve bu hastalıklı hücreler bağışıklık sisteminde yer alan askerler tarafından tanınarak yok edilir. Ancak bağışıklık sisteminden kaçan bu kötü hücreler kendilerine ait bir yaşam alanı oluşturarak hastalık derecesine gelirler. Kanser hücreleri muazzam bir mekanizma ile çalışırlar. Bu mekanizma ile vücuttaki bağışıklık sitemini zayıflatır ve kendilerine ait yaşam alanını artırırlar. Bilim dünyası ilk olarak 1863 yılında kanserde immun mekanizmaların ( bağışıklık ) önemli olduğunu göstermiş ve son 20 yılda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ile ilişkili tedaviler hız kazanmıştır. Özel Medicana Bursa Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Avcı, kanser hastalarının korona virüsten nasıl korunabileceği ile ilgili önerilerini paylaştı.

Son birkaç aydır dünyada Covid 19 enfeksiyonu önemli bir sağlık sorunudur. Peki, enfeksiyondan korunmak için hastalarımız neler yapabilirler?

Özellikle aktif tedavi gören kanser hastaları mutlaka evde kalmalı ve zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalılar.

Sarılmak, tokalaşmak veya öpüşmek enfeksiyonun yayılması için risklidir.

El ve ağız temizliği çok önemlidir. Yemek sonrası mutlaka dişler fırçalanmalı ve temas sonrası eller yıkanmalıdır. Tırnaklar düzgün kesilmeli ve tırnak kenarları koparılmamalıdır. Bu bölgede oluşacak açık yaralar enfeksiyon riskini artırır.

Vücut temizliğine dikkat edilmelidir.

Uyku kalitesi çok önemlidir. Uyku süresi en az 7 saat olmalıdır.

Bol sıvı tüketilmelidir

Dengeli beslenmek önemlidir. Bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Tüm besinlerden ölçülü yenmelidir. Gıda alımında esas olan besin değeri yüksek gıdaları tüketmektir. Şeker hastalığı( Diyabetes Mellitus), hipertansiyon veya böbrek yetersizliği olan hastaların takiplerini yapan doktor ve diyetisyenlerin yapmış oldukları önerilere dikkat etmeleri önemlidir.

Sürekli hareketsiz kalmamak adına genel durumlarına göre evde kaldıkları süre içinde küçük egzersizler veya odadan odaya yürüyüşler yapılmalıdır.

Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.

HASTANEYE GELİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR NEDİR?

En fazla bir refakatçi ile gelinmelidir.

Mümkünse toplu taşıma araçları kullanılmamalıdır. Eğer toplu taşıma kullanılacak ise en az 1 metre sosyal mesafeye dikkat edilmelidir.

Temas sonrası eller mutlaka yıkanmalıdır.

BU SÜREÇTE KEMOTERAPİLERE ARA VERİLMELİ Mİ?

Kanser hastalığı da hayatı tehdit eden bir durumdur. Tüm dünyada olduğu gibi Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’nin de yapmış olduğu açıklamalar önemlidir. Aktif kanser tedavisi gören hastaların tedavisi takip edildikleri merkezler tarafından her bir hastanın durumuna göre değerlendirilecektir.

Ancak kanser tedavisi bitmiş ve sadece takipleri yapılan hastaların herhangi bir şikâyeti yok ve genel durumları iyi ise rutin takip için randevularını doktorları ile konuşarak bir süre erteleyebilirler. Ancak kanser nüksünü düşündürecek bir şikâyet varsa ( ağrı, öksürük, kilo kaybı, baş ağrısı, dengesizlik vb) en kısa sürede muayeneye gidilmelidir.

Yorumlar (0)
17°
açık